Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Bukva (Fagus sylvatica) je vrsta listopadnog drveća koje je široko rasprostranjeno u umjerenoj klimi Europe, uključujući i područja Srednje Europe, Balkanskog poluotoka, te dijelove Zapadne i Sjeverne Europe. Bukva je jedna od najznačajnijih i najrasprostranjenijih vrsta drveća u evropskim šumama.

Bukva se obično nalazi u šumama koje formiraju guste šumske zajednice, obrazujući često čiste bukove šume. Bukva je srednje veliko drvo koje može dostići visinu od 25-35 metara, s gustom i zaobljenom krošnjom. Listovi bukve su jednostavni, ovalni, sjajni i duboko zeleni, dok su cvjetovi neupadljivi i skriveni u karakterističnim šarenim čaurama.

Bukva je poznata po svojoj tvrdoći, izdržljivosti i stabilnosti, što je čini cijenjenim materijalom u brojnim industrijama, uključujući građevinsku, stolarsku i drvno-prerađivačku industriju. Drvo bukve se koristi za različite svrhe, kao što su građevinska konstrukcija, proizvodnja namještaja, podova, furnira, parketa, drvenih greda, ormarica i drugih drvenih elemenata.

Bukva je poznata po svojoj karakterističnoj boji drva, koja varira od svijetlo žute do crveno smeđe boje, te je često upotrebljavana u proizvodnji visokokvalitetnog namještaja. Drvo bukve je tvrdo, srednje teško i vrlo stabilno, što ga čini pogodnim za upotrebu u građevinskim konstrukcijama, kao što su gredice, stupovi, prozorski okviri i vrata.

Također se koristi u proizvodnji furnira, furnirskih ploča, parketa i drugih vrsta drvenih proizvoda. Bukva se također koristi za proizvodnju drvenih ugljena i drva za ogrjev, zbog visokog kalorijskog sadržaja i niske vlage.

Bukva je također popularan materijal u stolarskoj industriji zbog svoje obradivosti, što omogućava izradu različitih oblika i detalja. Također se koristi u proizvodnji glazbala, kao što su gitare, klaviri i druge vrste instrumenata.

U krajoliku i uređenju prostora, bukva se često koristi za sadnju u parkovima, vrtovima i drvoredima zbog svoje atraktivne krošnje i privlačnog izgleda

Back to Top
Product has been added to your cart