Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Orah (Juglans regia) je listopadno drvo koje se široko distribuira u različitim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Aziju, Sjevernu Ameriku i Bliski Istok. Orah je jedna od najstarijih i najcjenjenijih voćnih vrsta, te se uzgaja zbog svojih ukusnih i hranjivih plodova, kao i za drvo koje se koristi u razne svrhe.

Orah može narasti do visine od 20-40 metara, s velikom, širokom krošnjom koja pruža obilje hladovine. Listovi su perasti, sastavljeni od nekoliko parova listića i jednog terminalnog listića. Listići su sjajni i nazubljenih rubova, a u jesen prelaze u nijanse zlatno-žute boje.

Plodovi oraha su tvrde školjke koje se razbijaju kako bi se došlo do jestivog dijela ploda, oraščića. Oraščići su bogati proteinima, vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, te su cijenjeni kao visokovrijedna hrana. Oraščići se koriste u prehrani kao zdrav međuobrok, u pekarstvu, slastičarstvu i kao sirovina za proizvodnju orahovog ulja koje se koristi u kulinarstvu i kozmetici.

Slika: orah nakon parenja od 5 dana poprima ujednačenu, tamno-čokoladnu boju sa prekrasnom teksturom godova.

Drvo oraha je tvrdo, jakog građe i tamno smeđe boje s karakterističnom teksturom. Drvo se koristi u stolarstvu, građevinarstvu, izradi namještaja, podova, drvenih panela i drugih drvenih proizvoda. Također se koristi za proizvodnju drvenog ugljena i za izradu glazbenih instrumenata kao što su gitare i klaviri.

Back to Top
Product has been added to your cart