Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Divlja kruška ili tepka je prekrasno stablo iz porodice ruža. Najčešće ga nalazimo u nizinama.

pear-tree

Divlja kruška je listopadno drvo koje se nalazi u šumama i šumskim rubovima u dijelovima Europe, uključujući i srednju i istočnu Europu. Divlja kruška je srodna kultiviranoj kruški (Pyrus communis), koja se uzgaja u komercijalne svrhe zbog svojih jestivih plodova, ali divlja kruška ima svoje jedinstvene karakteristike i primjene.

Divlja kruška može narasti do visine od 10-15 metara, s ovalnom krošnjom i smeđe-sivom korom koja može biti grublja od kore kultivirane kruške. Listovi su jednostavni, sjajni i nazubljenih rubova, a u jesen prelaze u nijanse crvene, narančaste i žute boje.

Plodovi divlje kruške su manji od kultivirane kruške, obično okrugli ili kruškoliki oblik, i nisu jestivi u sirovom obliku. Međutim, divlje kruške se mogu koristiti za proizvodnju džemova, kompota, rakija i drugih proizvoda, te se tradicionalno koriste u nekim dijelovima Europe kao sirovina za proizvodnju alkoholnih pića.

TEKSTURA I KVALITETA DRVETA
Drvo kruške je vrlo kvalitetno, uzbudljive crvenkaste teksture sa specifičnim tamnim mrljama. Drvo se koristi u stolarstvu za proizvodnju namještaja, okvira, alata i drugih drvenih proizvoda. Također se koristi u proizvodnji drvenih ugljena i za izradu drvenih predmeta u narodnoj tradiciji.

POSTUPANJE I SUŠENJE.
Nakon rezanja, kruška se najčešće pari 72 sata. Taj postupak pretvara bijeli dio drveta u crvenu boju te na kraju dobivamo ravnomjernu, crvenkastu boju drveta koja zadržava svoju prekrasnu teksturu. Ovisno o debljini, drvo kruške sušimo između 4 mjeseca i godine dana prije smještanja u sušaru. Preporučena vlažnost drveta prije upotrebe je 10% ili niža.

UPOTREBA
Drvo kruške najzahvalnije je koristiti za proizvodnju stolova, jer njegova tekstura vrlo uzbudljiva i jedinstvena. Rjeđe se koristi za proizvodnju podova ili namještaja.

Back to Top
Product has been added to your cart