Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Pitomi kesten (Castanea sativa) je listopadno drvo koje se često nalazi u mediteranskim i drugim toplijim klimatskim područjima Europe, uključujući južnu i srednju Europu, kao i dijelove Azije i Sjeverne Afrike. Pitomi kesten je poznat po svom karakterističnom izgledu, jestivim plodovima i širokoj primjeni.

Pitomi kesten može narasti do visine od 20-35 metara, s širokom krošnjom i karakterističnom korom koja je siva i puknuta. Listovi su jednostavni, sjajni i nazubljenih rubova, a u jesen prelaze u nijanse žute, narandžaste i smeđe boje.

Drvo pitomog kestena je cijenjen materijal u drvnoj industriji zbog svoje čvrstoće, trajnosti i dekorativnog izgleda. Pitomi kestenovo drvo je svijetle boje s karakterističnom teksturom, a koristi se za različite svrhe, kao što su proizvodnja namještaja, podova, furnira, drvenih greda, ograda, drvenih paleta i drugih drvenih proizvoda.

Također se koristi u građevinskoj industriji za proizvodnju drvenih konstrukcija, kao što su krovne grede, stubovi, letve i drugi građevinski elementi. Pitomi kesten se također koristi u stolarstvu za proizvodnju drvenih elemenata, kao što su vrata, prozori, okviri i druge drvene komponente.

Back to Top
Product has been added to your cart