Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Jasen

 

Jasen (Fraxinus excelsior) je listopadno drvo koje je široko rasprostranjeno u Evropi, uključujući i područja Velike Britanije, Srednje i Istočne Evrope. Poznat po svom visokom rastu, snažnom drvetu i karakterističnom izgledu.

Jasen može narasti do visine od 20-40 metara, s ravnom krošnjom i visokim, uspravnim debelim granama. Listovi su nasuprotni, perasti, s 5-9 režnjeva, s nazubljenim rubovima. Listovi su zelene boje u proljeće i ljeto, a u jesen prelaze u različite nijanse žute, narandžaste i crvene boje.

Drvo jasena je cijenjen materijal u drvnoj industriji zbog svoje čvrstoće, elastičnosti i izdržljivosti. Jasenovo drvo je svijetlo žute boje s karakterističnom prugastom teksturom, a koristi se za različite svrhe, kao što su proizvodnja namještaja, podova, furnira, parketa, drvenih greda, ormarica, drvenih paleta i drugih drvenih proizvoda.

Također se koristi u proizvodnji glazbala, kao što su gitare i bubnjevi, zbog svoje akustične kvalitete. Jasenovo drvo je također pogodno za proizvodnju raznih vrsta štapova, kao što su sportski rekviziti, štake za hodanje i slično.

Jasen je također važna vrsta za proizvodnju drvenog ugljena, drvene brikete i drva za loženje, zbog svoje visoke kalorične vrijednosti i brze sagorijevanja. Također se koristi u proizvodnji drvenih držača i ručki za alate, kao i u proizvodnji nameštaja za vrtove i terase zbog svoje otpornosti na vremenske uvjete.

Back to Top
Product has been added to your cart