Language
(+00) 025-1234-5678
(+00) 025-1234-5678
Search

Gorski javor (Acer pseudoplatanus) je listopadno drvo koje je široko rasprostranjeno u planinskim područjima Evrope, uključujući Alpe, Pirineje, Karpatima i Apeninske planine. Poznat po svojoj karakterističnoj krošnji sa širokim, lobiranim listovima i dekorativnom korom.

Gorski javor može narasti do visine od 20-40 metara, s gustom krošnjom koja pruža obilnu hladovinu. Listovi su veliki, lobirani, sa 5-7 režnjeva, s dubokim šarenim zarezima između režnjeva. Listovi su zelene boje u proljeće i ljeto, a u jesen prelaze u različite nijanse crvene, narandžaste i žute boje, što drvo čini vrlo atraktivnim u pejzažnom uređenju.

Javor je cijenjen materijal u drvnoj industriji zbog svog tvrdog i izdržljivog drveta. Drvo gorskog javora je svijetlo žute boje s karakterističnim crvenkastim odsjajem, a koristi se za različite svrhe, kao što su proizvodnja namještaja, podova, furnira, parketa, drvenih greda, ormarica i drugih drvenih proizvoda.

Također se koristi u proizvodnji glazbala, kao što su gitare i violine, zbog svoje akustične kvalitete. Drvo gorskog javora je također pogodno za oblikovanje i rezbarije, te se koristi u proizvodnji dekorativnih elemenata u stolarskoj i drvno-prerađivačkoj industriji.

 

Back to Top
Product has been added to your cart